Saturday, August 22, 2015

Entri 12- Resepi Ayam Ma’sala

Teks: Nur Sa'adah Zahari
Foto: Nur Sa'adah Zahari

Bahan-bahannya:
½ ekor ayam (dipotong)
3 sb serbuk kari
2 biji bawang besar
½” halia
3 ulas bawang putih
Kicap
Bunga lawang & kayu manis
Cili kecil
Minyak
Air
Garam
Air asam jawa @ asam keping

Cara-caranya:
1. Perapkan ayan bersama kicap dan serbuk kari.
2. Kisar bawang besar, halia dan bawang putih.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi bersama bunga lawang dan kayu manis. Kemudian masukkan ayam perapan ke dalam kuali.
4. Masukkan garam seckup rasa, cili kecil, air asam jawa @ asam keping. Biarkan ia mendidih dan agak kering kuahnya.
5. Siap untuk dihidang.



#Sekiranya ingin kuah, jangan masak terlalu kering.
#Boleh juga campur dengan ubi kentang atau keledek.

# Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment