Foto: Nur Sa'adah Zahari
Bahan-bahannya:
½ ekor ayam (dipotong)
3 sb serbuk kari
2 biji bawang besar
½” halia
3 ulas bawang putih
Kicap
Bunga lawang & kayu manis
Cili kecil
Minyak
Air
Garam
Air asam jawa @ asam keping
Cara-caranya:
1. Perapkan ayan bersama kicap
dan serbuk kari.
2. Kisar bawang besar, halia dan
bawang putih.
3. Panaskan minyak dan tumis
bahan kisar tadi bersama bunga lawang dan kayu manis. Kemudian masukkan ayam
perapan ke dalam kuali.
4. Masukkan garam seckup rasa,
cili kecil, air asam jawa @ asam keping. Biarkan ia mendidih dan agak kering
kuahnya.
5. Siap untuk dihidang.
#Sekiranya ingin kuah, jangan
masak terlalu kering.
#Boleh juga campur dengan ubi
kentang atau keledek.
# Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment