Sunday, August 16, 2015

Entri 6- Resepi Ayam Bertiram Halia

Teks: Nur Sa’adah Zahari

Bahan:
½ ekor ayam – dipotong dan diperap bersama garam dan kunyit
1” halia – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 biji bawang besar – ditumbuk
7 biji cili kecil – ditumbuk ( Nak pedas boleh tambah lagi )
Sos tiram
Air
Air asam jawa
Garam
Minyak

Cara-caranya:
1. Goreng terlebih dahulu ayam yang telah diperap, jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang telaah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
3. Masukkan sedikit air dan sos tiram, serta air asam jawa.
4. Masukkan garam secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih.
5. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment